Arvorakennusten arkkitehti

Gustaf Nyström suunnittelijana ja opettajana

220 × 280 MM, SIDOTTU
224 SIVUA
KIRJOITTAJAT: TEPPO JOKINEN,
ANNA RIPATTI
ESIPUHE: VILLE LUKKARINEN
ULKOASU: VILLE KARPPANEN
SUOMI
ISBN 978-952-7226-64-3
2020
38 €

► Gustaf Nyström (1856–1917) oli aikansa näkyvimpiä suomalaisia arkkitehteja, jonka suunnittelemat arvorakennukset ovat useimmille tuttuja. Säätytalo, Kansallisarkisto, Helsingin vanha kauppahalli ja monet komeat pankki- ja yliopistorakennukset ovat Nyströmin tuotannon kestävää ydintä.

Nyströmin menestystä julkisten ja yksityisten rakennuttajien parissa siivitti kaupunkielämän muutos mutta myös arkki­tehdin omat avut. Nyström oli työteliäs täydellisyyden tavoittelija, joka uudisti rakennustekniikkaa ja materiaaleja kan­sainvälisten mallien mukaan. Vaikka hän kulki uuden etsinnän eturintamassa, hänen suunnittelemiaan ”vanhanaikaisilta” näyt­täviä rakennuksia on nykyisin vaikea mieltää aikansa ”uutena” arkkitehtuurina. Nyströmin jälkimaineeseen vaikutti myös se, että Suomen johtavana arkkitehtuurin opettajana hän kasvatti koko 1900-luvun alun nuoren arkkitehtipolven.

Taidehistorioitsija Teppo Jokisen laatima elämäkerta antaa ajantasaisen arvion Gustaf Nyströmin elämäntyöstä ja luo samalla uutta näkökulmaa koko arkkitehtuurimme historiaan.