Konstsamfundet (suomi)

Liiketoimia ja kulttuuritekoja 1940–2020

210 X 255 MM, SIDOTTU
208 SIVUA
KIRJOITTAJA: KIM BJÖRKLUND, HENRIK MEINANDER (ESIPUHE)
ULKOASU: VILLE KARPPANEN
SUOMI
ISBN 978-952-7226-63-6
KONSTSAMFUNDET
2020
38 €

► Konstsamfundet kuuluu Suomen suuriin kulttuuri-instituutioihin. Lehdenkustantaja, kirjapainoyrittäjä, liikemies ja taide­mesenaatti Amos Anderson perusti Konstsamfundet-yhdistyksen joulukuussa 1940, ja järjestöstä tuli hänen perillisensä Andersonin kuoltua 1961. Perustajansa hengessä ja yhdistyksen sääntöjen mukaisesti Konstsamfundet on alusta pitäen kehittänyt ja jalostanut maamme taidetta ja kulttuuria.

Tässä teoksessa historioitsija Kim Björklund kuvaa Konstsamfundetia, sen toimintaa ja tytäryhtiöitä historiallisessa ja yhteiskunnallisessa kontekstissa. Amos Andersonin taidemuseo, uusi Amos Rex -museo, Forumin kauppakeskus, Rooman instituutti Villa Lante samoin kuin Hufvudstadsbladet-lehti ja mediayritys KSF Media kuuluvat monien muiden ilmiöiden tavoin tähän tarinaan. Tie vie pienen pojan kasvuvuosista ja taustasta Kemiönsaaren Brokärrissä kohti omaisuutta ja suurta maailmaa. Yhdistys on kasvanut jatkuvasti, niin omaisuutensa kuin merkityksensäkin puolesta.

Konstsamfundet on aloitteentekijä ja tukipylväs kustannusalan, taiteen, kulttuurin ja koulutuksen tukijana. Terve ja virkeä kahdeksankymmenvuotias on kulmakivi Suomen säätiöiden ja rahastojen joukossa.