Schjerfbeck & muoti

Taidetta ja pukuhistoriaa 1880–1950

210 x 255 mm
176 sivua
Toimittaja: Lotta Nylund
Kirjoittajat: Sue Cedercreutz-Suhonen, Ritva Koskennurmi-Sivonen, Marja Lahelma, Lotta Nylund Katri Pyysalo, Irma Romero
suomi
ISBN 978-952-7441-68-8
helmikuu 2024
38 €

Moderni taide ja muoti kietoutuvat toisiinsa monin tavoin. Helene Schjerfbeckin (1862–1946) innostus vaatteisiin tulee esiin hänen maalauksissaan sekä hänen kirjeissään serkuntyttärelleen Dora Estlanderille, jonka taiteilija on ikuistanut punattuine huulineen teoksessa Elegantti nainen (n. 1928). Monet Schjerfbeckin maalaukset ilmentävät modernia naiseutta.

Kirjassa esitellään muodin ja kuvataiteen kehitystä 1880-luvulta 1950-luvulle asti. Asut ja tekstiilit olivat usein keskeisessä osassa aikakauden taiteilijoiden maalauksissa, esimerkiksi Albert Edelfeltin, Jalmari Ruokokosken ja Olga Gummerus-Ehrströmin tuotannossa. Tässä teoksessa taiteen ja muodin historian asiantuntijat syväluotaavat modernin elämän, taiteen ja muodin ilmiöitä ja haastavat samalla yleisen mielikuvan muodin pinnallisuudesta. Kauniit kuvat historiallisista puvuista, vanhat muotikuvat ja taideteokset ilmentävät Schjerfbeckin aikakauden pukuloistoa ja vaatetuksen arkea. Kirja esittelee myös pukujen valmistuksen ja suomalaisen ateljeemuodin historiaa vapaa-ajan asuista loisteliaisiin iltapukuihin sekä panssarimaisista korseteista liikkuvuuden mahdollistaviin asuihin.