Trish Morrissey: Autofictions | Autofiktiot

Twenty Years of Photography and Film | Kaksikymmentä vuotta kuvakerrontaa

225 X 260 MM, SIDOTTU
176 SIVUA
KIRJOITTAJAT: KATE BEST, LUCY SOUTTER, JOSEPHINE LANYON, PAULI SIVONEN (ESIPUHE)
ULKOASU: MINNA LUOMA
ENGLANTI | SUOMI
ISBN 978-952-7441-12-1
SERLACHIUS-MUSEOT
2022

Loppuunmyyty

► Autofiktiot on ensimmäinen mittava katsaus irlantilaistaiteilija Trish Morrisseyn (s. 1967) tuotantoon. Kirjassa käydään läpi Morrisseyn uraa 2000-luvun alkuvuosista lähtien ja esitellään uusi teoskokonaisuus, joka on tehty Serlachius-museossa vuonna 2022 järjestettävään näyttelyyn.

Morrissey esiintyy itse kaikissa teoksissaan, sekä valokuvissa että elokuvissa, ja saattaa esittää useampaa kuin yhtä roolia. Varhaisemmissa, uraauurtavissa valokuvissaan hän kartoittaa perhealbumin visuaalisia koodeja, uudemmissa hän paneutuu historiassa vähälle huomiolle jääneiden naisten elämään. Taiteilijan oma tarina punoutuu muiden tarinoihin, ja hän käyttää omaa kehoaan sekä tarinoiden lavastamisen että henkilökohtaisen pohdiskelun välineenä. Autofiktiot tarkastelee tätä kahtalaisuutta hänen tuotannossaan. Teoksista muodostuu kertomus naisen kokemuksista nuoruudesta keski-ikään ja sen ylikin.

Trish Morrissey on syntynyt Dublinissa ja asuu nykyään Isossa-Britanniassa, jonne hän muutti 1990-luvun alussa. Hän on osallistunut lukuisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin ja hänen teoksiaan on muun muassa Viktoria ja Albert -museossa Lontoossa, Serlachiuksen taidekokoelmassa Mäntässä ja muissa merkittävissä kokoelmissa. Autofiktiot on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Suomessa.